top of page

Natten vi aldri vil glemme

Tekst og bilder av Øistein Jakobsen


Link til innlegget hos splitcitymagazine


En gatekunstners dagbok: historier fra natten
25. mar.

Tekst og foto: Øistein Jakobsen / Street Art Bergen

Det skjer av og til at ting tar en uventet vending, og det var nøyaktig det som skjedde denne natten da politiet dukket opp.


Gatefant og 10.Dig, to stencilkunstnere fra Bergen, var ute på et nattlig eventyr. Jeg var med for å ta actionbilder av dem. Som vanlig hadde de med seg mye utstyr og planla å besøke tre ulike steder for å lage gatekunst. Vi møttes ved Nøstet, like ved lovligveggen i Bergen sentrum. De forsvant inn i et smug og kort tid etter dukket to ferdige stenciler opp.


Etterpå dro vi til Fjøsanger, hvor begge kunstnerne raskt laget en stencil hver. Vi sto og småpratet, da Gatefant innså at han ønsket å sette opp en stencil han hadde liggende hjemme. Jeg tenkte at dette kom til å ta tid, ettersom Gatefant bodde mer enn en halvtime unna neste sted vi skulle besøke, og turen frem og tilbake ville bety en ekstra time "på jobb" i løpet av natten. Men natten var fortsatt ung, så 10.Dig og jeg bestemte oss for å utforske nabolaget mens vi ventet. Det er alltid noe nytt å oppdage, og ettersom 10.Dig bor i en annen bydel, var det mye han ikke hadde sett før.
En uventet politibil og en skjult heroinbruker

Neste møteplass var Wergeland og Bybanestoppet. Vi visste at området var overvåket, men det bekymret ikke kunstnerne. Jeg hadde pressekort, så jeg var på trygg grunn. Pressefriheten står sterkt i Norge. Gatefant ankom like etter oss, og de la en plan for å holde seg skjult for overvåkningskameraene. Jeg plasserte meg litt høyere oppe på gateplan for å ta bilder.


Plutselig dukket en politibil opp. De rullet ned vinduet og spurte hva jeg drev med klokken 02:15 om natten. Med et kamera over hver skulder, forsikret jeg dem om at jeg tok nattebilder i det fantastiske lyset. Jeg viste dem pressekortet mitt, og de ble overbevist. De trodde jeg tok bilder av kritisk infrastruktur, men jeg ga dem en forklaring de aksepterte uten å nevne de to kunstnerne som jobbet bak meg i “gropa” til Bybanen. Begge hadde merket situasjonen og gjemt seg.

Fire historier som smeltet sammen

Jeg pratet med politiet og delte noen interessante gatekunsthistorier der politiet var involvert. Plutselig utbrøt en av dem: 


"Er det et menneske?!" 


Å nei, nå ble de oppdaget tenkte jeg, men politimannen pekte en annen rettning. Det lå noen på en benk ved busstoppet like ved. Det så ut som en bylt med klær noen hadde glemt, men det viste seg å være en ung dame som nettopp hadde skutt armen full av heroin. Politiet klarte å få kontakt med henne, og hun mumlet navnet sitt. Jeg hørte ikke hva det var og tok ingen bilder av respekt for hennes situasjon. 


Det som hadde vært en stille natt med litt ulovlig gatekunst, utviklet seg plutselig til noe langt mer dramatisk – med blålys, politi og sirener fra ambulanse. Kanskje vi til og med reddet livet til dette stakkars mennesket.


Natten vi aldri vil glemme

Denne natten ble et møtepunkt for fire ulike historier: gatekunstnerne og deres stenciler, meg som tok actionbilder, politiet som overvåket kritisk infrastruktur, og den unge damen på benken som kanskje fikk en ny sjanse i livet.


Jeg er takknemlige for at vi alle var der akkurat på det tidspunktet, og håper inderlig at det gikk bra med den unge damen. Denne natten vil definitivt bli husket og blir en uforglemmelig side i en Bergensk gatekunstners dagbok.

Gatefant og 10.Dig maler gatekunst en natt i Bergen. Foto: Øistein Jakobsen24 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

留言


bottom of page